torstai 5. marraskuuta 2015

Persialainen fesenjan | Persian fesenjan


Granaattiomenasiirappi on uusi raaka-ainerakkautteni. Sen makean kirpeä maku täydentää tosi hyvin muita raaka-aineita. Granaattiomenasiirappi muistuttaa niin maultaan kuin käyttötaroitukseltaankin hieman sokerista ja balsamiviinietikasta keitettyä balsamico-siirappia. Olen tähän mennesssä laittanut granaattiomenasiirappia mm. tomaattien päälle, tahinilla maustettuun tuorepuuroon ja käyttänyt sitä salaatinkastikkeissa. Vaikka olenkin hölvännyt granaattiomenasiirappia viime aikoina vähän joka paikkaan, fesenjan oli syy, jonka vuoksi ostin pullon jääkaappiini.

Fesenjan on persialainen kastike tai pataruoka, jossa granaattiomenasiirappi on olennaisessa osassa. Granaattiomenasiirapin lisäksi fesenjan maustetaan muskottipähkinällä, kanelilla, kurkumalla ja mustapippurilla. Mausteiden lisäksi kastikkeessa on hienoksi jauhettuja saksanpähkinöitä, jotka paitsi suurustavat kastikkeen niin myös tekevät siitä paahteisen ja täyteläisen makuista. Kastikkeeseen lisätyn granaattiomenasiirapin kirpeys taittaakin kivasti näitä muuten pehmeitä ja lämpimän mausteisia makuja. Perinteisesti fesenjaniin laitetaan kanaa, mutta minä tein sen kikherneistä, minkä lisäksi lisäsin kastikkeeseen myös paahdettua kurpitsaa. Kastikkeen kannattaa antaa hautua rauhassa vähintään puoli tuntia, jotta sen maku ehtii kehittyä. Kuten kaikki mausteisen pataruuat, myös fesenjan on itse asiassa vielä parempaa seuraavana päivänä :)

Valmis fesenjan koristellaan ennen tarjoilua granaattiomenan siemenillä ja lehtipersiljalla. Pieniltä rubiineilta näyttävät granaattiomenan siemenet ovat niin kauniin näköisiä vihreän persiljan kanssa, että en skippaisi tätä koristeluvaihetta, ellei ole aivan pakko. Granaattiomenat ovat tällä hetkellä  sesongissa, joten niitä voi löytää kaupasta melko edullisesti. Nyt on siis paras aika laittaa fesenjan-padat hautumaan :)

vegan fesenjan

vegan fesenjan


Resepti mukailtu Simply recipes

Fesenjan kikherneillä ja kurpitsalla


150 g / 3 dl saksanpähkinöitä
½ / n. 400 g kurpitsaa (esim. hokkaido- tai myskikurpitsa)
rypsiöljyä
2 sipulia
½ tl kurkumaa
½–1 tl kanelia
½ tl muskottipähkinää (vastarouhittua, jos mahdollista)
4 dl kasvislientä
3 dl / 1 tlk / 200 g keitettyjä kikherneitä
3 rkl granaattiomenasiirappia
1 rkl fariinisokeria
mustapippuria, myllystä
(suolaa, tarvittaessa)
pinnalle: persiljaa, granaattiomenan siemeniä

Kuumenna uuni 175 ’C. Kuutioi kurpitsa isoiksi paloiksi. Levitä saksanpähkinät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paahda niitä 8–10 min, kunnes ne ovat hieman tummuneet väriltään ja tuoksuvat. Siirrä pähkinät syrjään. Levitä kurpitsalohkot uunipellille ja pirskottele niiden päälle hieman öljyä. Paahda kurpitsaa uunissa 15­–20 min, kunnes se on pehmennyt. Aloita kurpitsan paahtuessa kastikkeen valmistus.

Kuutioi sipuli isohkoiksi kuutioiksi. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa tilkka öljyä ja paista sipulia keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää kaneli, muskottipähkinä ja kurkuma ja paista, kunnes mausteet alkavat tuoksua. Lisää kattilaan kasvisliemi, kikherneet, granaattiomenasiirappi, fariinisokeri ja mustapippuri.

Hienonna saksanpähkinöitä tehosekoittimessa (tms.:ssa), kunnes ne muistuttavat koostumukseltaan karkeaa jauhoa. Lisää jauhetut saksanpähkinät kastikkeeseen. Kun kurpitsat ovat valmiita, lisää myös ne kastikkeeseen. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia, mielellään pidempään.

Koristele kastike ennen tarjoilua granaattiomenan siemenillä ja persiljalla ja tarjoa (basmati)riisin kanssa.

vegan fesenjan

English summary

Fesenjan is Persian stew, which is traditionally made with chicken or lamb. To make it vegan I replaced meat with chickpeas and winter squash and it was delicious! Fesenjan is seasoned with pomegranate molasses. Pomegranate molasses brings unique tangy and slightly sweet flavor to the stew which enhances the flavors of cinnamon and nutmeg. There's also ground walnuts in the broth which make it taste nutty and creamy. Garnish fesenjan with pomegranate arils and fresh flat leaf parsley just before serving.


Recipe adapted from Simply recipes

Fesenjan with chickpeas and winter squash


150 g / 300 ml walnuts
½ / 400 g winter squash (for example kuri or butternut squash)
neutral tasting vegetable oil for frying
2 onions
½ ts turmeric
½–1 ts cinnamon
½ ts nutmeg (freshly ground if possible)
400 ml vegetable broth
300 ml / 1 can / 200 g cooked chickpeas
3 tbsp pomegranate molasses
1 tbsp brown sugar
black pepper, freshly ground
(salt, to taste)
garnish: flat leaf parsley, pomegranate arils


Preheat oven to 175 ’C. Cut squash to chunks. Set walnuts on baking paper lined baking tray and toast 8–10 minutes. Set walnuts aside. Drizzle squash with some oil and roast 15–20 minutes or until soft. Start making other preparations while squash is in the oven.

Cube onions. Heat a splash of oil in sauce pan and sautee onions for couple of minutes. Add cinnamon, nutmeg, turmeric and cook until spices are fragrant. Add vegetable broth, chickpeas, pomegranate molasses, brown sugar and black pepper to the pan.

Grind walnuts to coarse flour in food processor. Add ground walnuts to sauce. When squash is done add it to the pot aswell. Let the stew simmer at least half an hour, preferably longer.


Just before serving garnish fesenjan with pomegranate arils and flat leaf parsley. Serve with rice.

6 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa ihanalta! Mistä olet ostanut granaattiomenasiirappia? Olen törmännyt siihen muutamassa reseptissä, mutta ei hajuakaan mistä sitä saisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helsingissä granaattiomenasiirappia saa ainakin Ararat Bazaarista (http://www.ararat-bazaar.net) ja varmaan monesta muustakin Lähi-idän elintarvikkeita myyvästä kaupasta. Kannattaa ehdottomasti ostaa, jos löydät sitä, pullollinen maksaa muutaman euron :)

      Poista
  2. Näyttää ja kuulostaa houkuttelevalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja tämä on kaiken lisäksi vielä melko helppo tehdä ;)

      Poista
  3. This looks incredible! I love pomegranate seeds - actually had a lot of them in work yesterday :) And it makes for such pretty ruby garnish!
    I hope you have a great weekend Maikki :) x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! Pomegranate seeds are so wonderful both in taste and appearance :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->