keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Malesialainen kurpitsa-laksa | Malaysian Laksa with butternut squash


Sain kaveriltani (hei vaan, jos luet tätä!) lahjaksi ihania kotikasvatettuja minichilejä. Koska tämä marraskuinen räntäsade sai minut kaipaamaan kaukomaille, päätin käyttää chilivauvat malesialaiseen nuudelikeittoon, laksaan. Laksa tehdään paksuun kookosmaitopohjaiseen curryliemeen, jossa on riisinuudeleiden lisäksi tyypillisesti kasviksia sekä tofua, lihaa tai mereneläviä. Minä laitoin omaan keittooni tofua ja uunissa paahdettua myskikurpitsaa.

Kuten kaikissa hyvissä keitoissa, niin myös laksassa liemi on tärkein. Laksan liemi on tasapainoinen yhdistelmä lämmittäviä mausteita, tulista chiliä, pehmeää kookosmaitoa, raikasta sitruunaruohoa ja kirpeää limeä. Jotta liemestä tulisi oikein supertäyteläistä ja maukasta, soseutin siihen myös hieman kurpitsaa.

Laksassa on olennaista myös tarjoilu ja esillepano. Kypsennettyjen riisinuudeleiden päälle kauhotaan keittoa ja annos koristellaan tuoreella korianterilla ja ohuilla puna- ja kevätsipuliviipaileilla. Keitto tarjotaan limelohkojen ja chilisiivujen kanssa, joiden avulla jokainen ruokailija voi säätää keittonsa mausteisuutta. Tykkään ajatella, että keltaisena hehkuva ja lämpimän mausteinen keitto on vähän niin kuin miniaurinko tähän pimeyteen. Se ei ehkä korvaa etelänmatkaa, mutta aika ihanaa se on silti :)

Tiedän. Allaoleva ohje on pitkä ja monimutkaisen näköinen. Reseptin ainoa monimutkaisuus on kuitenkin mausteiden määrä, mikä johtuu siitä, että en käyttänyt keiton maustamiseen valmista curryjauhetta tai -tahnaa, vaan halusin määrittää keiton maut itse. Kiireisimmät voivat kuitenkin korvata maustelistan jollain hyvällä punaisella currytahnalla (huom., currytahnat ovat usein voimakassuolaisia, joten silloin kannattaa vähentää myös soijakastikkeen määrää).


Resepti-inspiraatio Red Online ja Half Baked Harvest


Malesialainen kurpitsa-laksa


1 myskikurpitsa (pienehkö, n. 700 g)
tilkka rypsiöljyä

Mausteseos
1 rkl korianterin siemeniä
2 tl juustokuminan siemeniä
1 tl fenkolin siemeniä
1 tl kurkumaa
½ tl cayennepippuria
1 tl paprikajauhetta
n. ½ tl mustapippuria, myllystä

rypsiöljyä, paistamiseen
1 sipuli
4–5 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä
1 sitruunaruoho
2–3 punaista mini chiliä tai 1 iso (chilien voimakkuudesta riippuen)
3 kuivattua kaffir-limen lehtiä
6 dl kasvislientä (jaettuna 3 dl + 3 dl)

1 limen mehu
1 rkl tamarind-tahnaa (valinnainen, korvaa limen mehulla)
2 rkl soijakastiketta (maun mukaan ja kasvisliemen suolaisuudesta riippuen)
2 rkl fariinisokeria
250–300 g tofua
2 dl kookosmaitoa (täysrasvaista, 17 %)

riisinuudeleita

Pinnalle
punaista chiliä, renkaina
tuoretta korianteria
kevätsipulia, renkaina
punasipulia, ohuina puolirenkaina
limesiivuja


Kuumenna uuni 200’C. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja kuutioi. Levitä kurpitsakuutiot uunipellille ja lorauta pinnalle hieman öljyä. Paahda uunissa 20 min, tai kunnes ne ovat pehmeitä mutteivat vielä muussaantuvia.

Kuutioi sipuli. Hienonna valkosipuli ja inkivääri. Siivuta chilit. Hienonna sitruunaruohon valkoinen alaosa ja säästä varsi kokonaisena.

Kuumenna paksupohjainen kattila ilman öljyä. Paahda korianterin, juustokuminan ja fenkolin siemeniä keskilämmöllä, kunnes ne tuoksuvat. Siirrä mausteet mortteliin ja hienonna ne. Sekoita mausteiden joukkoon kurkuma, cayennepippuri ja paprikajauhe.

Lisää kattilan pohjalle tilkka öljyä ja paista sipuleita, kunnes ne ovat kuullottuneet. Lisää valkosipuli, inkivääri, noin puolet chilisiivuista, sitruunaruohon hienonnettu osa ja kuivat mausteet. Paista pari minuuttia. Lisää kattilaan 3 dl kasvisliemestä, sitruunaruohon varsi ja kaffir-limen lehdet. Anna keiton kiehua noin 10 min tai kunnes kurpitsakuutiot ovat valmiita.

Ota paahtuneet kurpitsat pois uunista. Siirrä keittokattila pois levyltä ja ota sitruunaruohon varsi pois liemestä. Lisää noin kolmasosa kurpitsakuutioista liemeen. Soseuta keitto sauvasekoittimella (tai blenderissä). Siirrä kattila taikaisin levylle ja lisää keittoon loppu kasvisliemi, limen mehu, tamarind-tahna, soijakastike, fariinisokeri ja kookosmaito. Tarkista maku; liemen pitäisi maistua sopivasti suolaiselle, tuliselle, kirpeän-happamalle ja hieman makealle. Lisää tarvittaessa loput chilisiivut. Lisää kasvislientä, jos keitto on liian paksua. (Tässä vaiheessa keiton voi antaa hautua miedolla lämmöllä, jos on aikaa). Kuutioi tofu. Lisää tofukuutiot ja loput kurpitsakuutiot keittoon.

Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Jaa nuudelit annoslautasille ja kauho niiden päälle keittoa. Lisää jokaisen annoksen pinnalle kevätsipulia, punasipulia, muutama chilirengas ja reilusti tuoretta korianteria. Tarjoa limelohkojen kanssa.



--------------------------------------------------
English summary


Recipe inspiration Red Online and Half Baked Harvest


Laksa with butternut squash


Butternut squash (smallish, about 700 g)
Vegetable oil (neutral tasting)

Spice blend
1 tbsp coriander seeds
2 ts cumin seeds
1 ts fennel seeds
1 ts turmeric
½ ts cayenne pepper
1 ts paprika
About ½ ts black pepper, freshly ground

Vegetable oil (neutral tasting)
1 onion
4–5 garlic cloves
2 tbsp fresh ginger
1 lemongrass stalk
2–3 small red chilis or 1 bigger (adjust amount to taste)
3 dried kaffir lime leaves
600 ml vegetable broth (divided 300 ml + 300 ml)

juice of one lime
1 tbsp tamarind paste (optional, sub with more lime juice)
2 tbsp soy sauce (or to taste, depends on the saltiness of the broth)
2 tbsp brown sugar
250–300 g tofu
200 ml coconut milk (full fat, 17 %)

Rice noodles / rice vermicelli

For garnishing
Chili slices
Fresh cilantro, torn
Scallion slices
Red onion, sliced to thin half moons
Lime wedges

Preheat oven to 200’C. Peel, deseed and cube squash. Set squash cubes on baking tray, drizzle with some oil and roast in the oven for 20 minutes or until soft.

Peel and dice onion. Mince ginger and garlic. Slice chilis. Mince the white part of the lemongrass and save the greenish stalk.

Heat heavy bottomed saucepan without oil. Toast coriander, cumin and fennel seeds on dry pan until fragrant. Transfer toasted spices to mortar and grind them to coarse powder. Add cayenne pepper, turmeric and paprika and mix spices together.

Heat some oil in the sauce pan. Add onions and fry until sautéed. Add garlic, ginger, half of the chili slices, minced lemongrass and dry spice mixture. Fry couple of minutes. Add 300 ml of the vegetable broth, reserved lemongrass stalk and kaffir lime leaves. Simmer the broth for 10 minutes or until butternut squash is done.

Take the saucepan off from the stove. Remove lemongrass stalk from the broth. Add about third of the roasted butternut squash cubes to sauce pan. Puree soup with immersion blender. Set saucepan back to heat and add rest of the broth, lime juice, tamarind paste, soy sauce, brown sugar, and coconut milk. Adjust the taste: soup should taste salty, spicy and slightly tart and sweet. Add rest of the chili slices if desired. Add more broth if the soup seems too thick. Cube tofu. Add tofu cubes and rest of the squash cubes to soup.

Prepare toppings: slice red onion to thin half moons, chop the scallions, slice chili and cut lime to wedges. Prepare rice noodles according to package instructions. Divide noodles to soup bowls and ladle some soup over them. Garnish with scallion, red onion, chili slices and lots of freh cilantro. Serve with lime wedges.

6 kommenttia:

  1. I have never made laksa before, but this looks absolutely amazing! :D The spices are such a nice combination and with the zing from the lime and lemongrass, mmmm :) I hope you have a good weekend ahead Miss! x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you, I really loved the broth of this soup! And this can be served with jasmine rice too if you are not into rice noodles :)
      I hope you have a great weekend too :)

      Poista
  2. Onpa herkullisen ja lämpimän näköinen laksa! En ole koskaan tehnyt sitä itse, nyt olisi ehkä korkea aika kokeilla :) Laksa muistuttaa hauskasti thaimaalaista tom kha:ta, joka on tom yumin ohjella lempikeittojani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä olikin tosi hyvää! Tällaisia samantyylisiä mausteisia kookoskeittoja saa varmaan kaikkialta Kaakkois-Aasiasta :)

      Poista
  3. Heippa! Tulin vain yleisesti kiittämään inspiroivista ja herkullisista resepteistä (joista yksi inspiroi tekemään omaan blogiin kokeilun ja postauksen (lähde mainittuna:) Jos perustaisit ravintolan, tulisin usein syömään!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että: tosi kivasti sanottu! Hauskaa, että löydät täältä jotain mieluisaa :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->