maanantai 23. maaliskuuta 2015

Kermainen kookos-cashew-curry | Coconut and cashew curry



Tämä kookos-curry on juuri sellaista kuin intialaisissa ravintoloissa: paksua ja kermaista. Rakenne saadaan aikaan soseuttamalla kastikepohja monitoimikoneessa tai blenderissä. Soseuttaminen on kätevä välivaihe myös siksi, että sen ansiosta raaka-aineiden pilkkomisen voi tehdä melko suurpiirteisesti. Toinen tekijä, joka saa sen maistumaan aidolle intialaiselle, on sen itsetehty curry-mauste.

Kaupan maustehyllyssä on vaikka minkälaisia curry-mausteseoksia ja -tahnoja mutta halusin tätä kastiketta varten kokeilla tehdä curry-mausteen itse. Mikäli vain mahdollista, siihen kannattaa käyttää kokonaisia mausteita valmiiksi jauhettujen sijaan,  sillä mausteiden maku väljähtää melko nopeasti jauhamisen jälkeen. Itsetehdyn curry-mausteen etu on myös suolattomuus, sillä valmiit currytahnat ovat usein voimakassuolaisia.
Kastikkeesta tulee varmasti hyvää myös valmiilla curry-seoksilla, mutta omatekoinen mauste tekee siitä vielä pikkuisen parempaa :)





mausteseos mukailtu Robin Robertsonin Vegan without borders –kirjasta

Curry-mausteseos 


2 tl korianterin siemeniä
2 tl juustokuminan siemeniä
1 tl fenkolin siemeniä
5 kpl kokonaisia neilikoita
¼ tl sinapin siemeniä
1–2 kuivattua chiliä
8 kpl kokonaisia mustapippureita
¼ tl jauhettua kaardemummaa
½ tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua kurkumaa
2 tl jauhettua paprikaa

Hienonna kokonaisia mausteita morttelissa. Lisää valmiiksi jauhetut mausteet ja sekoita tasaiseksi.


Kookos-cashew-curry

Öljyä paistamiseen
250 g tofua
curry-mausteseosta (ks. resepti yllä tai käytä haluaamasi valmista sekoitusta)
3 sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä
3 porkkanaa
n. 3 dl kasvislientä (tai niin paljon, että porkkanat peittyvät)
2 dl kookosmaitoa (täysrasvaista)
2 tl fariinisokeria
2 rkl sitruunamehua, tuoreesta sitruunasta
(suolaa tarvittaessa)
1 prk tomaattipyrettä (n. 2 rkl)
pieni kukkakaali (n. 400 g)
cashew-pähkinöitä, muutama kourallinen
pinnalle tuoretta basilikaa ja/tai korianteria
keitettyä basmatiriisiä

Kuutioi tofu. Hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuutioi porkkana. Leikkaa kukkakaali suupalan kokoisiksi kukinnoiksi.

Kuumenna tilkka öljyä isossa kattilassa ja paista tofukuutioita muutaman minuutin ajan korkealla lämmöllä, kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita. Siirrä tofu syrjään odottamaan. Lisää kattilaan hieman öljyä ja ruskista sipulia. Lisää kattilaan curry-mauste, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota, kunnes mausteet tuoksuvat.  Lisää kattilaan porkkanat ja kasvislientä niin paljon, että porkkanat peittyvät. Anna kastikkeen kiehua n. 5 min, tai kunnes porkkanat ovat pehmenneet. Siirrä kastike monitoimikoneeseen tai blenderiin ja aja se tasaiseksi massaksi.

Siirrä kastike takaisin kattilaan ja lisää kastikkeeseen kookosmaito, tomaattipyre, sokeri ja sitruunamehu. (Jos kastike vaikuttaa liian paksulta, lisää tilkka vettä tai kasvislientä). Lisää kukkakaali, tofu ja cashew-pähkinät kastikkeeseen. Tarkista suolaisuus. Keitä kastiketta matalalla lämmöllä, kunnes kukkakaalit ovat pehmenneet. Kastikkeen maku paranee hautuessaan. Koristele valmis kastike cashew-pähkinöillä ja tuoreilla yrteillä. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa.

------------------------
English summary

This coconut and cashew curry is thick and creamy – just like the ones you can get from Indian restaurants. This perfect texture is achieved by blending the sauce base in food processor. The curry is spiced with homemade spice mix that is made of whole freshly ground spices. Although you can also use pre-made curry powder of your choice I strongly recommend making it from scratch.


spice blend adapted from Robin Robertson's Vegan without borders

Curry spice mix

2 ts coriander seeds
2 ts cumin seeds
1 ts fennel seeds
5 cloves
¼ ts yellow mustard seeds
1–2 dried chilis
8 black peppers
¼ ts ground cardamon
½ ts ground cinnamon
2 ts turmeric
2 ts paprika

Grind whole spices in mortar. Add pre-ground spices and mix together.


Coconut cashew curry 

Vegetable oil for frying
250 g tofu
curry spice blend (see recipe above or use blend of your choice as needed)
3 onions
4 garlic cloves
2 tbsp fresh ginger
3 carrots
about 3 dl vegetable broth (or more as needed)
2 dl full fat coconut milk
2 tl brown sugar
2 tbsp freshly squeezed lemon juice
(salt as needed)
2 tbsp tomato paste
small cauliflower (about 400 g)
cashew nuts, couple of handfuls
fresh basil or cilantro for garnish
basmati rice, cooked


Cube tofu. Chop onions and mince garlic and ginger. Chop carrots. Cut cauliflower to bite-sized florets.

Heat some oil in large pot and fry tofu over high heat until crispy and golden brown. Set tofu aside. Add a little oil to the pan and sautee onions. Add curry spice blend, ginger and garlic and fry until fragrant. Add carrots and vegetable broth (enough to cover the carrots). Let the sauce boil until carrots are soft (about 5 min). Transfer sauce to food processor or blender and process it smooth.

Transfer sauce back to pot. Add coconut milk, tomato paste, sugar and lemon juice. If the sauce seems too thick add some broth or water. Adjust saltiness. Add tofu, cauliflower and cashew nuts. Let the sauce simmer until cauliflower is tender. Garnish with fresh herbs and some chopped nuts. Serve with cooked basmati rice.

2 kommenttia:

  1. Kuinka paljon kastikkeeseen tulee currymaustetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Currymausteen määrää on vaikea sanoa tarkasti, sillä eri mausteseosten tulisuusasteissa on paljon eroa. Mausteseosta kannattaakin vähän kerrallaan ja välillä maistellen. Jos teet curry-masteseoksen yllä olevan ohjeen mukaisesti, sen voi käyttää kokonaan. Toivottavasti maistuu! :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->