maanantai 16. helmikuuta 2015

Valkoinen thai-keitto | White Thai soup


Tämä keitto näyttää värinsä puolesta erehdyttävästi tavalliselta purjo-perunasosekeitolta mutta sen makumaailma menee Kaakkois-Aasiaan. Vaikka tykkäänkin tosi paljon tulisesta thai-ruuasta, halusin tehdä tästä keitosta kuitenkin sellaisen, jossa chilin polte ei peittäisi muita makuja. Tässä keitossa miedonmakuiset pääraakaineet, kookosmaito, valkopavut, kukkakaali ja pehmeäksi paistettu purjo, ovat taustana raikkaalle sitruunaruoholle, korianterin siemenille, inkiväärille ja kirpeälle limelle. Keittoon kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua myös reilu nippu tuoretta thai-basilikaa, sillä sen aniksenmakuiset lehdet tuovat siihen oman kivan lisänsä :)

Valkoinen thai-keitto


1 ½ dl valkopapuja, keittämättöminä (tai 3 dl / 1 prk keitettyjä papuja)
n. 800 g kukkakaalia
1 rkl öljyä, paistamiseen
1 ½ rkl (n. 20 g) tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
n. 100g purjoa (keskikokoisen purjon valkoinen osa)
kaksi sitruunaruohon vartta
1 rkl korianterin siemeniä (tai n. 2 tl jauhettua korianteria)
kahden limen mehu ja yhden limen kuori
1 tl sokeria
2 dl kookosmaitoa (täysrasvaista)
n. 7 dl kasvislientä (+ suolaa tarvittaessa)

pinnalle: thai-basilikan lehtiä


Huuhtele pavut ja liota yön yli. Kaada liotusvesi pois ja keitä noin 40 min tai kunnes pavut ovat pehmeitä.

Esivalmistele kasvikset ja mausteet. Pilko kukkakaali pienemmiksi paloiksi ja hienonna valkosipuli ja inkivääri. Halkaise ja huuhtele purjo ja leikkaa se puolirenkaiksi. Poista sitruunaruohosta uloimmat kuivat lehdet ja hienonna varren pehmeät osat (sitruunaruohojen ”latvat”). Lyö sitruunaruohon paksumpaa kovaa päätä perunasurvimella/kaulimella/tms. niin että se litistyy ja sen rakenne hiukan hajoaa, näin siitä tulee enemmän makua keittoon. Murskaa korianterin siemenet morttelissa. Raasta yhdestä limestä kuori (vain vihreä osa).

Kuumenna kattilan pohjalla tilkka öljyä. Lisää valkosipuli, inkivääri, hienonnettu sitruunaruoho ja korianterin siemenet kattilaan ja kuullota niitä hetki. Laske lämpötilaa ja lisää muös purjorenkaat kattilaan, kuullota vielä hetki. Lisää kukkakaali, keitetyt pavut ja sitruunaruohon varret. Kaada päälle kasvislientä niin paljon, että kasvikset ja pavut peittyvät. Keitä noin 20 min, kunnes kukkakaali on kokonaan pehmeää. Poista sitruunaruohon varret keitosta. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää kookosmaito, sokeri, limejen mehu ja limen kuoriraaste. Ripottele keittoon juuri ennen tarjoamista thai-basilikan lehtiä.
  
---------------------------
English summary


I love all the flavors of Thai cuisine but all too often there is so much chili that it over rides other more delicate flavors. Therefore my intention was to create a soup that would be creamy and fresh instead of being hot and spicy. In this soup mild tasting coconut milk, cauliflower and white beans let  zesty lime, fresh ginger and lemongrass shine. So although this soup may look quite plain it's full of East Asian flavors. I garnished the soup with fresh thai basil which added nice final touch to the soup :)

White Thai soup


1 ½ dl white beans, uncooked (or 3 dl/1 can cooked beans)
800 g cauliflower
1 tbsp vegetable oil, for frying
1 ½ tbsp (20 g) fresh ginger, minced
1 garlic clove, minced
100 g leek, white part only
two lemongrass stalks
1 tbsp coriander seeds (or 2 ts ground coriander)
juice of two limes and zest of one lime
1 ts sugar
2 dl coconut milk, full fat
about 7 dl vegetable broth (+ salt as needed)

some thai basil for garnishing

Rinse beans and let them soak overnight. Drain beans and boil them in fresh water about 40 min or until soft.

Chop cauliflower into florets. Chop the leeks. Mince garlic, ginger and the soft parts of the lemongrass. Bruise the tough ends of the lemongrass stalks with rolling pin (or something similar). Bruising helps the stalks to emit more flavor to the soup. Grind coriander seeds in mortel. Zest one of the limes.

Heat some oil in a pot and sauté minced gralic, ginger and lemongrass and ground coriander seeds for a minute. Set the heat lower. Add chopped leeks and continue frying for another minute. Add cauliflower florets, bruised lemongrass stalks and boiled beans. Pour enough vegetable broth to cover the vegetables and beans. Let the soup boil about 20 minutes or until cauliflower is soft. Discard the lemongrass stalks and puree the soup. Add coconut milk, sugar and lime zest and juice. Garnish the soup with fresh thai basil leaves.

2 kommenttia:

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->