keskiviikko 27. elokuuta 2014

Palsternakka–hasselpähkinäkeitto salviaöljyllä | Parsnip and hazelnut soup with sage oil


Yleensä tekemäni ruuat ovat muunnelmia ohjeista, joita näen keittokirjoissa, ruokablogeissa tai lehdissä. Tämä keitto on kuitenkin poikkeus. Se on innoittunut Disneyn Tangled-animaatioleffasta, jonka päähenkilö hihkui hasselpähkinäkeiton olevan hänen lempiruokansa. Ja siitähän se ajatus sitten lähti…

kuvan osoite: http://www.imdb.com/media/rm572228096/tt0398286?ref_=ttmd_md_pv#




Palsternakka–hasselpähkinäkeitto salviaöljyllä 


1 ½ dl hasselpähkinöitä
4 valkosipulin kynttä
öljyä paistamiseen
1 sipuli
4 palsternakkaa (n. 500 g)
1 peruna
1 omena
7 dl (tai tarpeen mukaan) kasvislientä
2 laakerinlehteä
muskottipähkinää
mustapippuria
1 dl valkoviiniä

Kuumenna uuni 200’C. Paahda hasselpähkinöitä uunipellillä n. 10 min, kunnes kuoret ovat mustuneet. Hankaa kuoret irti puhtaan keittiöpyyhkeen sisässä. Paahda myös valkosipulin kynnet: älä kuori niitä, mutta leikkaa kynsien kärki irti, pirskottele päälle oliiviöljyä ja sulje folion sisään. Paahda uunissa n. 20 min.

Kuumenna kattilan pohjalla hieman öljyä ja paista sipuleita siinä hetki. Lisää vihannekset, omena, laakerinlehti, kasvisliemi ja valkoviini. Keitä kunnes kasvikset pehmeitä. Kun valkosipulinkynnet ovat paahtuneet, avaa folionyytti ja purista pehmentyneet valkosipulinkynnet keittoon.

Siirrä hasselpähkinät monitoimikoneeseen tai blenderiin ja hienonna jauhoksi. Lisää muu keitto ja aja tasaiseksi. Tarjoa yrttiöljyn kanssa.

Salviaöljy


nippu salvian lehtiä, hienonnettuna
nippu persiljaa, hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl ravintohiivahiutaleita
(vettä tarpeen mukaan)

Sekoita kaikki ainekset yhteen.


---------------------
English summary

recipe is inspired by Tangled

Hazelnut–Parsnip soup with sage oil

4 garlic cloves
1 ½ dl hazelnuts

1 onion, diced
4 parsnips, cubed
1 potato, cubed
1 apple, cubed
7 dl (or as needed) vegetable broth
2 bay leaves
pinch of nutmeg
black pepper
1 dl white wine

Preheat oven to 200’C. Start by roasting hazelnuts about 10 minutes or until they are darkened. Rub the shell off inside clean kitchen towell. Roast garlic gloves: cut the tip of the unpeeled garlic gloves off, drizzle with olive oil and fold inside a piece of kitchen foil. Roast about 20 min or until they  have softened.

Heat a little bit oil in the sauce pan and fry onions. Add rest of the ingredients (except the nuts) and let them boil until they have softened. Squeeze the roasted garlic gloves into the soup.

Put roasted nuts to the blender and grind them to the flour. Add rest of the soup and mix it smooth. Serve with sage oil.

Sage oil

Sage leaves, finely minced
Parsley, finely minced
3 tbsp olive oil
1 tbsp nutritional yeast
(water, if needed)


Mix all the ingredients together.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->